Cadouri în avans: când, cum și în ce context oferi un cadou în avans? - ghizbi.ro

Cadouri în avans: când, cum și în ce context oferi un cadou în avans?

Nu este greșit să pregătești mai devreme cadouri!
3 motive să eviți să oferi cadouri în avans.
          1. Riști să minimizezi bucuria și importanța zilei de naștere a persoanei pentru care pregătești cadoul. 
          2. Poți transmite ideea că ai avut ceva de bifat sau chiar că te-a stresat. 
          3. Cadoul tău poate fi nul.
Cum și când poți oferi cadouri în avans?
          1. Poți oferi în avans un cadou cununie civilă în funcție de necesitatea lui. 
          2. Cadouri de Crăciun înainte să vină Moșul? 
          3. Cadouri deosebite pentru bărbați pentru ziua de naștere sau onomastică. 
          4. În cazul aniversării căsătoriei poți oferi cadouri în avans.
          5. Cadouri pentru a sărbători un succes, un prag important în plan profesional.

Când oferi cadouri în avans trebuie să ai grijă la câteva aspecte pentru că și acest gest poate transmite un mesaj pe care nu ți l-ai dori. 

La fel ca și în alte discuții, oferirea unui cadou în avans vine cu un pachet de superstiții, dar acestea pot fi împiedicate câtă vreme există intenție bună, sentiment pozitiv. Poți afla mai multe despre asta, în articolul 6 superstiții despre cadouri, desființate cât ai zice „cadou”.  

Discutăm în acest articol despre cum poți oferi cadouri în avans, în ce context, sub ce formă, dar mai ales de ce ar trebui să eviți acest lucru dincolo de superstiții.

Nu este greșit să pregătești mai devreme cadouri!

Agitația zilelor noastre te poate afecta atunci când faci alegeri, te poate face să nu acorzi atenția cuvenită discuțiilor pentru a depista cadoul potrivit.

Te poți pregăti cu ceva timp înainte de eveniment să găsești și să ambalezi cel mai frumos cadou și este chiar foarte bine să faci asta din 3 motive principale:

  • Te bucuri mai mult de acest parcurs care aduce bucurie atât ție cât și celui care primește cadoul tău.
  • Nu cumperi sub impulsul emoțiilor ceea ce ar putea spulbera toată bucuria.
  • Nu te vei stresa nici în privința banilor, ai timp să urmărești oferte, să strângi bani, să găsești produsul căutat, etc.

Asta înseamnă că vei cumpăra un cadou într-un termen rezonabil și nu cu 10 luni înainte pentru că dacă sunt probleme ai nevoie să poți beneficia de garanție, retur sau schimb.

Poți face asta pentru aproape orice ocazie. Știi pe ce dată este ziua lui, poți găsi un cadou pentru iubita ta, știi pe ce dată sărbătorim Crăciunul, știi când prietenii tăi se vor căsători, știi când se va naște nepoțelul tău, etc. 

Sunt rare evenimentele în care primești invitația de a sărbători ceva, neprogramat. Este un obicei foarte bun să programezi cadourile fie că pregătești un cadou pentru iubit sau pentru părinți, fie că vorbim de ocazii diferite.

Deci, poți cumpăra și pregăti cadoul tău în avans, dar oferă-l la momentul potrivit!

3 motive să eviți să oferi cadouri în avans.

Nu vom intra în discuția legată de superstiții privind cadourile în avans sau urările pentru că ele datează de foarte mulți ani și au la bază mitologii care în zilele noastre dacă nu sunt respinse total, atunci cu siguranță nu le putem demonstra.

Vei aprecia  mai mult idei care te ajută să privești acest subiect cu o logică simplă, un raționament al zilelor noastre. 

Desigur, nerăbdarea și entuziasmul te împing adesea să oferi cadoul mai devreme. Nu te grăbi prea tare pentru că:

1. Riști să minimizezi bucuria și importanța zilei de naștere a persoanei pentru care pregătești cadoul. 

Poate că sună frumos să transmiți cuiva urările tale înainte sau să oferi cadoul înaintea tuturor, să fii prima persoană care arată cât de important este celălalt pentru tine. Știi ce își dorește și ai cumpărat cadoul cu două săptămâni înainte. 

Te întrebi de ce să aștepți? Îți va mulțumi se va bucura de el, dar importanța zilei se pierde parcă și pentru acea persoană. 

Dacă nu primește multe cadouri și are puține persoane în jur care să-i acorde atenție de ziua sa de naștere, când va fi acea zi, va fi trecută cu vederea pe an ce trece. 

Uită-te în jur, câți oameni se mai bucură cu adevărat de zilele lor de naștere? Au primit cadouri înainte iar în acea zi mai primește câteva telefoane.

Ziua de naștere a cuiva, este una specială, este ACEA ZI! Nu cu o săptămână înainte și nici cu o lună după. Asta îl face pe om să se simtă important, unic, să aibă toată atenția asupra lui. 

Transmite felicitările tale, negreșit în acea zi iar cadoul să nu întârzie mai multe de 2 maxim 3 zile cu toate că dacă vrei cu adevărat, vei găsi soluția pentru ca el să ajungă la timp.

2. Poți transmite ideea că ai avut ceva de bifat sau chiar că te-a stresat. 

Da, spunându-i omului că îi oferi cadoul mai devreme și că îl suni de ziua lui pentru că trebuie să pleci din oraș, este ca și cum i-ai spune: 

„Ți-am cumpărat cadoul acum pentru că voi pleca și mă întorc după ziua ta, n-aș vrea ca apoi să uit”. 

Ori dacă toată treaba asta a fost un stres pentru tine, renunță pentru că tot ce a constituit cadoul tău a fost emoție negativă, mai mult, te-ai gândit cum să ușurezi situația ta.

3. Cadoul tău poate fi nul.

Aștepți cu nerăbdare să vină pe lume primul nepoțel și cu toate bunele intenții, cu toată bucuria cumperi pentru îngeraș de toate, vrei să-l răsfeți dar… 

Ar fi bine să nu întreci măsura pentru că toate sentimentele tale pozitive vor fi anulate dacă mare parte din produse sau hainele cumpărate nu vor fi adecvate copilului. 

Consultă-te cu părinții copilului pentru că și asta poate nutri un conflict emoțional. Încearcă să ai un echilibru și ține cont că vei avea la dispoziție o viață întreagă să-i cumperi cadouri. 

Acestea sunt câteva potențiale situații care pot anula cadourile pentru micuț și astfel să dispară toată bucuria. 

Te poți rezuma la un cadou personalizat pentru viitorii părinți și care să evidențieze mai degrabă vestea.

Cum și când poți oferi cadouri în avans?

Nu este o tragedie să oferi cadouri în avans, asigură-te că ele vor păstra toată energia pozitivă.

Uite când poți face asta și când nu, în diferite contexte!

1. Poți oferi în avans un cadou cununie civilă în funcție de necesitatea lui. 

Imaginează-ți că ați primit invitația de a fi nașii unui cuplu care urmează să se căsătorească. Conform tradiției, dacă este respectată, nașii au câteva îndatoriri însă unii aleg să ofere cadouri înainte de nuntă.

Să presupunem că vă doriți să cumperărați un un cadou special pentru miri pentru ziua cea mare. Și deși nu era obligația voastră, este un cadou în avans pentru fini.

Asta presupune categoric ca acel cadou să fie absolut necesar la momentul evenimentului și să nu poată fi oferit mai târziu, altfel, este un cadou spontan și fără legătură cu evenimentul. 

În timpul evenimentului aduci darul de nuntă care, pe lângă suma de bani oferită poate însemna și obiecte necesare viitoarei familii. 

Toate aceste cadouri nu pot fi oferite nici după și nici în avans căci pentru asta este organizat evenimentul, iar el are o dată exactă.  

De altfel, nici nu s-ar pune problema ca darul de nuntă să fie dat după nuntă, chiar dacă, uneori, se mai practică și asta, gestul este total neadecvat. 

Dacă ești un simplu invitat, poți oferi cadoul tău și după nuntă, este important să o faci personal, dar asta doar dacă știi exact când vă veți întâlni. 

În cazul în care nu vă întâlniți, nu trimite darul tău în avans, o poți face printr-un apropiat care îl va oferi în ziua evenimentului și tot atunci poți transmite și felicitarea cu urările tale.

2. Cadouri de Crăciun înainte să vină Moșul? 

Categoric nu! Este frumoasă Sărbătoarea Crăciunului și poate ai observat deja că tot mai mulți grăbesc oarecum acest eveniment. 

În toată graba asta mai apare și ideea că te-ai întâlnit Moșul mai devreme și oferi cadouri pentru că nu vă veți vedea de sărbători. 

Știm cu toții noaptea în care vine Moșul, mai ales în cazul copiilor care îl așteaptă cu sufletul la gură, este mai oportun să spui că a lăsat Moșul un cadou pentru ei, la tine, decât să le spui că ai fost mai special și a venit mai devreme la tine și să scazi importanța celuilalt.

Cu toții am învățat despre această tradiție și știm aceeași poveste, ideal ar fi să ne bucurăm de ea la momentul prezent căci altfel, dobândește aceeași importanță scăzută, devine ceva ce am bifat: „A trecut și asta”. 

Soluția nu este nici să inventăm concepte noi și să denaturăm ceea ce ne definește. Dacă alegi să sărbătorești, dacă ai decis că vrei să te bucuri de asta, fă-o cum se cuvine, la momentul potrivit! 

Ultimele studii legate de Crăciun arată că românii au fost mai entuziasmați, mai fericiți și cu mai multe gânduri pozitive anul acesta. Mai exact, 65% dintre românii care au participat la studiu. 

Dar ce crezi? Răspunsurile lor au fost legate de faptul că nu mai sunt restricții pandemice și se pot aduna să mănânce, să bea împreună la petrecere. 

Deci da, bucuria Crăciunului a fost mai mare față de anii 2021-2020, dar legat de altceva și nu adevărata însemnătate a sărbătorii. Este vorba mai mult despre o bucurie superficială și mai puțin despre una sufletească. 

Tot studiile au arătat că 36% dintre români aleg să păstreze cadourile primite de Crăciun ca și amintire (chiar dacă nu le sunt folositoare), 29% le vor oferi mai departe și 7% le vor returna la magazinul de unde au fost cumpărate.

Toate acestea, privite în detaliu îți vor arăta că sărbătoarea și-a pierdut din importanță, oamenii se grăbesc pentru a beneficia de o bucurie anticipată, superficială, de scurt moment, se grăbesc să cumpere cadouri, să le ofere și să treacă totul.

3. Cadouri deosebite pentru bărbați pentru ziua de naștere sau onomastică. 

Se apropie ziua lui și cauți online și prin magazine cadouri deosebite pentru bărbați pentru că vrei ceva special pentru partenerul tău. 

Calendaristic, un om are ocazia să-și serbeze ziua de naștere într-o zi nelucrătoare, o dată la câțiva ani. Prin urmare, felicitările le primește de ziua lui și eventual cadourile din partea celor apropiați. 

Dacă însă dorește să cinstească de ziua lui, o va face ulterior și probabil tot atunci va primi și alte cadouri. Nicidecum aceste lucruri nu se petrec în avans. 

Și în acest caz, poți oferi cadoul tău în avans, dacă este vorba despre un cadou absolut necesar și nu ar mai însemna mare lucru după eveniment sau dacă nu te poți abține, având în vedere apropierea dintre voi.

În ce privește onomastica, în zilele noastre sunt prezente urările și poate ai observat, asta se respectă, oamenii chiar își fac urări în zilele în care sunt sărbătoriți acei Sfinți. 

În amănunt vei vedea că urările și eventualele cadouri nu se oferă în avans și asta are o legătură doar cu faptul că oamenii nu țin minte datele Sărbătorilor unor Sfinți sau doar pe unele. 

De cele mai multe ori află de ele în ziua respectivă și cumpără cadouri simbolice, excepție fiind sărbătorile pentru care se adună în familie, dar nu întâmplă nimic în avans.

4. În cazul aniversării căsătoriei poți oferi cadouri în avans.

Evenimentul a avut deja loc, el este amintit și este evidențiat la momentul atingerii unui prag important. Nu poți sărbători ceva în avans, fără să se fi petrecut. 

Să presupunem că părinții tăi împlinesc curând 25 de ani de căsătorie. Tu ai căutat cadouri nuntă de argint și ai pregătit pentru ei un cadou deosebit. 

Știi deja că nu organizează nimic cu această ocazie și nu invită persoane, iar tu poate că nici nu ești lângă ei de ziua lor.

Poți miza în acest caz pe un cadou care va marca această importantă zi cum este un tablou personalizat cu o poză de familie și un mesaj personalizat și să trimiți cadoul tău mai devreme, apoi să îi feliciți în ziua în care s-au căsătorit.

Din orice perspectivă am gândi acest gest, el nu produce sentiment negativ.

5. Cadouri pentru a sărbători un succes, un prag important în plan profesional.

Un bun exemplu și des întâlnit este reprezentat de cadourile pe care părinții le fac copiilor atunci când promovează examene importante. 

Ai promis copilului tău că dacă va promova examenul de Capacitate, Bacalaureatul sau examenul pentru Școala de șoferi sau orice altceva, îl vei sprijini să-și cumpere obiectul mult dorit, o mașină, etc. 

Poți oferi o parte din cadoul tău (de exemplu, o sumă de bani adăugate economiilor sale) pentru că asta îl va stimula să reușească. 

Întreg acest parcurs, este călăuzit de o emoție pozitivă, de dorința de a împlini un vis, de sentimentul plăcut că este susținut și încurajat. Se va bucura și părintele de aceste momente.  

Astfel, indiferent de superstițiile legate de oferirea de cadouri în avans, că ar aduce ghinion, boli sau orice altceva, este mai important să gândești puțin situația și să-ți urmărești intuiția. 

Nu putem sărbători prematur evenimente care nu s-au petrecut. Este important să respectăm prezentul, să lăsăm lucrurile să se petreacă în timpul lor pentru că totul are o ordine și un echilibru bine definit.

Păstrează esența prezentului pentru că este deja dovedit faptul că asta aduce sentimentul de bucurie la cea mai înaltă intensitate. De aici vin și îndemnurile de a trăi clipa, de a te desprinde de trecut și de a accepta viitorul pentru că nu-l putem prezice. 

Este ACUM și AICI! Alege cadouri în avans pentru cei dragi, dar oferă-le la momentul potrivit pentru a vă bucura cu adevărat de ele!

Înapoi la blog