Cadoul, limbaj al iubirii - importanța oferirii de cadouri pentru cupluri - ghizbi.ro

Cadoul, limbaj al iubirii - importanța oferirii de cadouri pentru cupluri

Cadourile, un limbaj al iubirii în cupluri.
Bărbatul oferă mai multe cadouri pentru ea decât oferă ea cadouri pentru iubit?
Câteva motive pentru care este importantă oferirea de cadouri pentru cupluri.
          - Cadouri pentru a-ți exprima recunoștința.
          - Cadouri pentru cupluri în zi de aniversare, reușite sau pur și simplu.
          - Cadouri pentru a reaprinde idila.
          - Cadou pentru a-ți cere iertare.
          - Cadouri pentru a-ți exprima sentimentele.
Ce luăm în considerare când alegem cadouri de Crăciun?
Cum alegi cadouri pentru iubit?
Cum alegi cadouri pentru ea?

Oferirea de cadouri este un obicei foarte vechi. Într-un cuplu este un obicei important care vine să sudeze relația indiferent că sunt cadouri de Crăciun, cu ocazia zilei de naștere, aniversării, cadouri sporadice sau cu orice altă ocazie. 

Acest articol își propune să risipească dilema cadoului potrivit explicând care este rolul acestuia într-o relație și să aducă în discuție câteva chestiuni care te ajută să găsești idei de cadouri apreciate.

Cadourile, un limbaj al iubirii în cupluri.

Gary Chapman este consilier matrimonial cu o experiență de peste 30 de ani și a scris una dintre cele mai citite și apreciate cărți despre limbajele iubirii: „Cele cinci limbaje ale iubirii”. 

Conform acestuia, cele cinci limbaje ale iubirii sunt: 

  • Vorbele
    Aici ne referim la tot ceea ce își adresează reciproc partenerii într-un cuplu: cuvinte de încurajare, de apreciere, de înțelegere și orice alte vorbe care construiesc discuții ce conduc spre evoluția cuplului și a fiecăruia, individual.
  • Timpul
    Mai exact, timpul petrecut împreună, alături de persoana iubită pentru dobândirea stării de bine în cuplu. Altfel, ne putem gândi și la timpul petrecut pentru a pregăti o supriză pentru celălalt sau într-o acțiune cu scopul de a aduce bucurie și bunăstare în relație.
  • Cadourile
    Tocmai pentru că ele pot transmite mesaje subtile, emoții, amintiri, poate chiar într-un mod mai emoționant decât o fac vorbele.
    Cadourile sunt o formă de manifestare a afecțiunii față de cealaltă persoană. Au puterea de a crea sentimente de bucurie și de a schimba total reacția chimică din organism.
  • Serviciul
    Preluarea unor sarcini pentru a ușura activitatea persoanei iubite, dar mai ales pentru eliberarea stresului și menținerea stării de bine.
  • Atingerea
    Contactul fizic prin care sunt manifestate afecțiunea, compasiunea, bucuria și alte emoții. 
    Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat efectele pozitive pentru organism în timpul îmbrățișărilor, al mângâierilor.

Cadourile sunt pură nevoie de a exprima afecțiune și iubire. Mai mult, acestea reușesc în adevăratul sens al cuvântului să transmită mesaje emoționale, de apreciere, de susținere și de iubire.

Timpul acordat găsirii cadourilor care să aducă zâmbetul pe buzele celuilalt va transmite mult mai mult decât mesajul inițial: gândul îndreptat spre acea persoană în ultimul timp, efortul depus pentru a o surprinde cu acel cadou și dorința de a o vedea zâmbind. 

În viziunea lui Gary, iubirea este o alegere și oricare dintre noi putem alege, în orice moment, să iubim iar oferirea de cadouri pentru cuplu reprezintă, categoric, un limbaj al iubirii.

Totuși, evoluția societății a schimbat ușor semnificația cadoului în mintea multor persoane. De fapt, multitudinea de ocazii în care sunt oferite cadouri, aduc într-o oarecare măsură, etichete neplăcute și probabil că și mici frustrări între sexe.

Bărbatul oferă mai multe cadouri pentru ea decât oferă ea cadouri pentru iubit?

Probabil că ocaziile oficiale de pe parcursul anului conduc la ideea că bărbatul oferă mai multe cadouri pentru ea

Chiar și așa, este important de reținut că pentru a oferi un cadou nu ai nevoie de o ocazie, iar acest obicei sănătos într-o relație nu trebuie contabilizat.

Cert este că un cadou are o însemnătate diferită de la om la om, însă perceperea lui în termeni financiari, stres sau cheltuială este cât se poate de greșit. 

Imaginează-ți că ai posibilitatea să oferi cadouri scumpe precum vacanțe, mașini sau alte asemenea. Vor cuantifica în vreun fel aceste cadouri, sentimentele tale față de persoana iubită? 

Dar la polul opus când oferi flori, o cină, un cadou personalizat? 

Scade sau crește în intensitate oricare dintre sentimentele pe care le ai față de acea persoană dacă ai cheltuit mai puțin ori mai mult pentru cadou? 

Scad sau cresc în intensitate din partea persoanei care primește cadoul? 

Ei bine, nu! Când vorbim despre cadouri pentru ea sau cadouri pentru el, oferim cadouri pentru a-i spune: „Vreau să te văd zâmbind”, „Te iubesc!”, „Te apreciez”, „Te susțin în ceea ce îți place să faci”. 

Fiind diferiți, iubim diferit, ne arătăm iubirea diferit, oferim și primim cadouri în mod diferit și le percepem diferit, dar nu schimbă ceea ce simțim unul pentru celălalt.

O dovadă este și faptul că ținem cont de persoanele cărora oferim cadouri și putem constata că primul instinct este de a lua în considerare tipul de relație avut cu persoanele cărora urmează să oferim cadouri.

Câteva motive pentru care este importantă oferirea de cadouri pentru cupluri.

Dorința de a dărui este prezentă în fiecare dintre noi. Este un sentiment plăcut iar acțiunea în sine aduce multe beneficii atât pentru cel care dăruiește cât și pentru cel care primește. 

În cadrul unui cuplu, cu atât mai mult. Cadoul reprezintă o surpriză plăcută prin care oferim o experiență, amintiri, atenția și prezența în relație. 

Adevărul este că nu ai nevoie de ocazii speciale pentru a oferi cadouri, însă ai o mulțime de motive să o faci. 

Iată câteva: 

  1. Cadouri pentru a-ți exprima recunoștința.

    Prin oferirea de cadouri pentru ea reușești în cel mai plăcut mod să-i transmiți recunoștința ta. Nu este necesar să fie un cadou costisitor, poate fi chiar și o cutie de ciocolată prin care să-i spui: „Îți mulțumesc că ești lângă mine!”, „Mulțumesc pentru amintirile frumoase”, „Sunt recunoscător pentru tot ce faci pentru noi!”.
  2. Cadouri pentru cupluri în zi de aniversare, reușite sau pur și simplu.

    De fapt este vorba de momentul vostru. Este minunat să vă amintiți de ziua voastră, să sărbătoriți împreună reușite profesionale sau diferite etape ale relației voastre. 
    Nu lăsa ca aceste momente să treacă neobservate și chiar dacă unul dintre voi uită de ziua voastră nu scoate asta în evidență, ci mesajul: „Este ziua noastră. Hai să ne bucurăm de ea!”.
    Poate fi un cadou simplu, de la o cină romantică organizată acasă și până la un cadou personalizat, un tablou pentru birou cu poza voastră și un mesaj inscripționat. Vă va aminti în fiecare zi cât de importanți sunteți unul pentru celălalt.  
    Sau … poate fi un cadou pentru a ridica moralul celuilalt și a-l scoate din gândurile și grijile cotidiene. 
    Oricât de mic și nesemnificativ ar putea părea cadoul, va aduce cu siguranță, zâmbetul pe buzele voastre.
  3. Cadouri pentru a reaprinde idila.

    Este firesc ca odată cu trecerea timpului, relația să tindă spre monotonie, se întâmplă asta din cauza agitației zilnice, a preocupărilor dese pentru diferite lucruri sau situații.
    Micile cadouri vă pot aduce aminte de momente frumoase din relația voastră. În zilele noastre toți avem tendința să facem poze și să le stocăm pe diferite dispozitive sau să le postăm pe rețelele sociale.
    Amintirile și momentele frumoase alături de persoana iubită sunt de neprețuit, sunt ceva intim și își pierd din valoare dacă ele nu mai îndeplinesc acest rol fiind ascunse sau pierdute în mulțime. 
    Un cadou pe care îl poate vedea în fiecare zi, la birou sau acasă și care îi amintește de un moment fericit, fie și pentru câteva clipe, îi va aduce zâmbetul pe buze amintindu-i de iubirea ce vă unește.
  4. Cadou pentru a-ți cere iertare. 

    Pentru a dezamorsa teoria conform căreia bărbații oferă cadouri atunci când se simt vinovați, privit dintr-un alt unghi, aceștia oferă cadouri pentru a arăta că au înțeles că au greșit. Între aceste două contexte, este o diferență. 
    Nu ezita să oferi cadouri pentru ea sau cadouri pentru el chiar și atunci când poate, ai greșit cu ceva minor, dar ai rănit pe celălalt. 
    Nu este mod mai personal pentru a transmite mesajul: „Înțeleg că am greșit, iartă-mă!”.
  5. Cadouri pentru a-ți exprima sentimentele.

    Psihologii au explicat în repetate rânduri că unui bărbat îi este mai greu să-și exprime sentimentele verbal sau poate nu o face atât de des pe cât și-ar dori partenera.
    Pe de altă parte, doar verbalizarea sentimentelor față de cineva, în timp nu mai transmite aceeași vibrație, emoție. Atât femeile cât și bărbații vor și fapte.
    Adesea este mai ușor ca prin cadouri să ne exprimăm sentimentele sau dorințele față de partener/ă. 
    Un cadou pentru iubită care poate însemna o ieșire în oraș pentru cină, la un film, nimic fastuos, poate spune în locul tău: „Vreau să-ți amintesc că te iubesc”.

Ce luăm în considerare când alegem cadouri de Crăciun?

Crăciunul este una dintre ocaziile în care sunt oferite cadouri reciproc atât în cuplu cât și în exterior.

Pentru că această sărbătoare este un bun exemplu pentru a arăta importanța cadourilor, ca în fiecare an, studiile arată că partenerii de viață sunt principalele persoane pentru care sunt cumpărate cadouri. 

Cei de la Forbes România au arătat într-un studiu că, pe lângă faptul că persoana iubită se află printre primele pentru care caută românii cadouri, 59,4% dintre subiecți au spus că sunt chiar dispuși să depășească bugetul alocat pentru cadourile de Crăciun făcând excepție pentru cadoul persoanei iubite. Abia 29,4 % sunt dispuși să depășească bugetul pentru părinți (ai ei/ai lui). 

Dacă ești în pană de idei de cadouri pentru Crăciun sau orice altă ocazie, iată câteva chestiuni care te vor ajuta să faci o alegere bună.

Cum alegi cadouri pentru iubit?

Poate părea o acțiune simplu de realizat pentru că se presupune că îi cunoști nevoile, îi cunoști dorințele, însă tocmai pentru că sunt atât de multe informații pe care te bazezi, îți poate îngreuna decizia. 

Un aspect important este că voi aveți o mulțime de emoții și trăiri care vă leagă, aveți experiențe comune și amintiri plăcute. Acestea pot fi un bun indicator pentru un cadou potrivit. 

Prin urmare, ghidează-te după:

  • obiectul de care știi exact că are nevoie,
  • obiecte care să completeze pasiunile sale,
  • experiențe noi sau obiecte personalizate care au la bază experiențe pe care le-ați trăit împreună.

Un studiu realizat de OnBuy pe un eșantion de peste 2500 de persoane (bărbați și femei) a arătat ce tipuri de cadouri preferă atât bărbații cât și femeile. 

Mai exact, în cadrul studiului a fost măsurat indicele bătăilor inimii la momentul primirii cadourilor din partea partenerului/partenerei. 

Rezultatele studiului au arătat, în cazul bărbaților, că gadgeturile cresc cu 63% bătăile inimii. Apoi, cadouri precum jocurile pe calculator, articole pentru sport și cărțile.

După cum poți observa, studiul s-a axat mai mult pe cadouri legate de pasiunile și activitățile de relaxare. 

Studiul nu aduce în discuție cadourile personalizate, ele fiind considerate atât de personale încât nu pot fi discutate la modul general cum se întâmplă în cazul cadourilor precum gadgeturile sau articole pentru sport. 

Așa că, dacă nu ți-a spus exact ce obiect își dorește sau dacă posibilitatea financiară este depășită de suma necesară achiziționării cadoului, cu un cadou personalizat nu vei da greș. 

Când vine vorba de cadouri pentru iubit, poți miza pe latura emoțională și poți oferi cadouri precum momente de relaxare împreună, cadouri personalizate cu versurile care vă reprezintă din piesa voastră preferată sau cu poze ori mesaje emoționale.

Cum alegi cadouri pentru ea?

Revenind la studiul menționat mai sus, femeilor le cresc bătăile inimii cu 65% atunci când primesc bijuterii. Următoarele cadouri care cresc ritmul cardiac sunt gadgeturile, parfumurile și cărțile. 

Ei bine, dacă te gândești cum să alegi cadouri pentru ea, trebuie să știi că la bază, principiile sunt aproximativ la fel. 

Dacă nu ți-a spus exact ce își dorește, atunci cu siguranță își dorește să fie surprinsă și ar fi bine ca tu să nu ratezi ocazia pentru a-ți evidenția sentimentele pentru ea. 

De fapt, femeile sunt adesea mai emoționale așa că te poți baza pe:

  • amintirile de preț pe care le aveți împreună,
  • experiențe noi care pot fi ședințe la spa, de masaj sau o seară romantică împreună,
  • obiecte personalizate pe care le folosește zilnic cum ar fi o agendă cu un mesaj emoțional și un set de pix și creion mecanic sau obiecte pe care le amplasează într-un loc vizibil și care să-i amintească zilnic de cel mai drag moment dintre voi.

Cât de des să oferi cadouri? Ori de câte ori simți asta! Este unul dintre cele mai plăcute sentimente pe care le trăiești iar cadourile nu trebuie să devină o corvoadă pentru nimeni! 

Dacă ești în postura de a le dărui, trebuie să știi că această acțiune are numai beneficii pentru tine, iar cadourile nu trebuie să fie o cheltuială costisitoare, dimpotrivă, ele sunt momentul de bucurie, de relaxare, de apropiere și iubire.

Înapoi la blog