Reguli Secret Santa: ghid complet pentru un Crăciun memorabil - ghizbi.ro

Reguli Secret Santa: ghid complet pentru un Crăciun memorabil

Schimbul de cadouri este o traditie indragita in intreaga lume si respectata an de an in cadrul grupurilor de prieteni, membri ai familiei si colegilor de munca. Cel mai popular joc de acest fel este, fara doar si poate, Secret Santa. Este o activitate care mentine misterul, suspansul si surpriza sarbatorilor de iarna.

Ce este, mai exact, Secret Santa?

Reguli Secret Santa traditional

Reguli Secret Santa online

Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ce este, mai exact, Secret Santa?

Secret Santa este o traditie de Craciun. Pe scurt, fiecare membru al unui grup de prieteni, familie sau colegi de munca extrage un nume aleatoriu si devine Mos Craciun secret al persoanei respective. De cele mai multe ori, toti cei ce participa primesc o lista de dorinte a celor carora le vor darui cadoul. Dupa deschiderea darului, destinatarul trebuie sa ghiceasca cine este persoana care a fost Mos Craciunul sau secret. Este un joc clasic de sarbatori, iar ghicitul expeditorului este la fel de distractiv precum despachetarea cadourilor de Craciun.

Se pare ca ideea acestui joc a fost inspirata de o traditie scandinava ce se numeste Joklapp si consta in sunatul la usa si, odata ce persoana a deschis, aruncarea cadoului in casa si fuga. O alta varianta este ca Secret Santa a fost inspirat din legendele germane despre “asistentii” lui Mos Nicolae, care daruiau cadouri copiilor cuminti, nu si celor obraznici.

Reguli Secret Santa traditional

Regulile pentru Secret Santa traditional sunt, in esenta, destul de simple, cea mai importanta fiind aceea ca nimeni nu stie de la cine primeste cadoul. Insa a organiza un astfel de schimb de cadouri cu prietenii, familia sau colegii de birou poate fi putin mai complicat. Iata pasii pe care trebuie sa urmezi pentru un Secret Santa reusit!

Reguli Secret Santa traditional
Sursă foto:
https://imgur.com/a/zCwE46f via Shutterstock

  • Stabiliti un buget pentru cadouri.
  • Scrie pe niste biletele de hartie numele tuturor participantilor. De aceasta sarcina se poate ocupa persoana ce organizeaza jocul, ori fiecare membru isi poate scrie numele pe o bucata de hartie. Este bine ca numele sa fie scrise lizibil, pentru a evita confuziile.
  • Fiecare participant isi va crea o lista scurta de dorinte. Acestia pot include obiecte precum ciorapi rosii, o carte, instrumente de scris, lumanari parfumate etc. Este o metoda eficienta pentru ca darul primit sa fie pe placul destinatarului.
  • Se pun toate biletelele intr-o cutie, un bol sau o palarie, iar fiecare participant va extrage cate un biletel. Numele extras va fi persoana careia urmeaza sa-i faci un cadou de Secret Santa.
  • Se pregateste cadoul, avand grija sa se adauge o eticheta cu numele celui ce va primi darul.
  • Se planifica o petrecere de Craciun in cadrul careia se va face schimbul de cadouri. Alegeti cu totii data si ora la care puteti sa va intalniti.
  • Fiecare participant incearca sa ghiceasca persoana de la care a primit cadoul.

Reguli Secret Santa online

Secret Santa online este o modalitate moderna de a te bucura de clasicul schimb de cadouri de Craciun, chiar si atunci cand esti departe de familie, prieteni, ori colegi. Indiferent unde te afli, cu ajutorul internetului poti darui si primi cadouri minunate. Citeste mai jos care sunt regulile pentru Secret Santa online!

  • Alege un site pe care poti organiza Secret Santa online - sunt numeroase astfel de platforme pe care le poti folosi gratuit.
  • Invita participantii trimitandu-le un e-mail.
  • Stabiliti un buget pentru cadouri.
  • Toti participantii isi introduc numele, adresa si o lista scurta de dorinte pe platforma respectiva.
  • Extragerea cadourilor se va face online, de catre persoana care organizeaza jocul, folosind platforma pentru Secret Santa.
  • Impachetati cadourile si trimiteti-le.
  • Organizati o intalnire pe Zoom sau pe Google Hangouts si deschideti impreuna darurile.
  • Fiecare participant va incerca sa ghiceasca cine este persoana care i-a facut cadoul.

Idei de cadouri pentru Secret Santa

Atunci cand esti in cautarea cadoului pentru partenerul tau la Secret Santa, ghideaza-te dupa lista sa de dorinte, insa asigura-te ca alegi ceva care il va surprinde. De exemplu, nu poti da niciodata gres cu un cadou personalizat, realizat cu pricepere si indemanare special pentru persoana care-l va primi.

Idei de cadouri pentru Secret Santa
Sursă foto:
https://imgur.com/a/iWvpiiO via Shutterstock

Iata cateva exemple de cadouri personalizate cu care nu dai gres:

  • Breloc personalizat
  • Placheta din plexiglas
  • Trofeu personalizat din plexiglas
  • Rama gravata din plexiglas
  • Agenda personalizata

Pe langa faptul ca aceste obiecte sunt special realizate pentru cei ce le vor primi, acestea arata ca ai petrecut timp si ai depus efort in alegerea darului in loc sa intri in primul magazin si sa cumperi un cadou obisnuit.

Asadar, ce este Secret Santa? Este un joc distractiv, plin de suspans si care aduce zambetul pe buze tuturor participantilor. Este despre fericirea de a deschide un dar, insa si despre legatura care se creeaza intre oameni. Este, mai presus de toate, un mod de a simti aprecierea celor din jur si de a-i face la randul tau sa se simta speciali, indiferent daca locuiti in acelasi oras sau pe continente diferite.

Înapoi la blog