5 idei de cadouri pentru sine - când și de ce să-ți faci singur/ă cadouri? - ghizbi.ro

5 idei de cadouri pentru sine - când și de ce să-ți faci singur/ă cadouri?

Ce pot reprezenta cadourile pe care ți le cumperi și ce spune despre tine faptul că faci asta?
Când ar putea fi nociv acest obicei?
Idei de cadouri pentru sine - bărbați vs. femei.
Idei de cadouri pentru bărbați.
Idei de cadouri pentru sine în cazul unei femei.

Cadouri pentru sine? Da! Sunt chiar benefice dacă ai un echilibru, dar pot spune și lucruri negative despre tine.

Se spune că pentru a iubi ceea ce te înconjoară trebuie mai întâi să înveți să te iubești pe tine. De ce? Pentru că asta te va face să vezi cu alți ochi ceea ce te înconjoară.

La fel este și în cazul cadourilor pentru sine căci ele te învață să dăruiești, dar și să primești cu bucurie. 

Hai să vedem ce sunt aceste cadouri pentru sine și mai ales, când pot ele să devină nocive și care ar fi cele 5 idei de cadouri pe care ți le poți face și în ce momente?

Ce pot reprezenta cadourile pe care ți le cumperi și ce spune despre tine faptul că faci asta?

Deși cadourile, în general, înseamnă lucruri, acțiuni sau experiențe pe care le oferi din proprie inițiativă, cu bucurie pentru a aduce bucurie altuia, cadourile pentru sine te includ doar pe tine.

Acest tip de cadouri respectă condițiile de bază, doar că tu le oferi și tot tu le primești iar specialiștii din domeniul terapiilor și psihologii chiar recomandă să faci asta, însă nu haotic.

Fie că îți dai seama sau nu, o faci deseori pentru a-ți ridica moralul sau pentru a sărbători reușite, dar sunt și contexte negative când ai putea face asta fără să-ți dai seama.

Te invităm să citești articolul 6 superstiții despre cadouri, desființate cât ai zice „cadou” pentru a înțelege mai multe despre cum dobândește cadoul energia negativă sau pozitivă.

Un amplu studiu despre fericire a fost realizat de către un grup de psihologi și a demonstrat că indiferent din ce clasă socială faci parte, de ce studii ai, adevărata fericire o simți atunci când ai relații sociale bune.

Mergând pe logica simplă, te poți înțelege armonios cu cei din jur atunci când te iubești, când te cunoști la un nivel emoțional înalt și când reușești să gestionezi fiecare stare în mod cât mai plăcut. 

Asta doar pentru că este baza oricărei relații bune iar în aceste condiții poți avea oricâți bani, diplome și oameni în jur pentru că nu vei simți cu adevărat fericirea știind că nu sunt ghidați de sentimente pure pentru a sta lângă tine.

Vei simți asta cu siguranță așa că un bun mod de a învăța să te iubești, pe lângă recunoașterea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor, este să înveți să te apreciezi.

Asta va face din tine un om în prezența căruia ceilalți își vor dori să se afle chiar dacă nu ai bani în buzunar ori câtă școală au ei. Vei fi în prezența lor pentru ceea ce ești.

În funcție de comportamentul adoptat e bine să-ți faci cadouri, iar asta poate spune despre tine:

1. Că ești un om care înțelege importanța lor și le achiziționează în scop pozitiv pentru a se autostimula în procesul ascendent al vieții/carierei.

Să presupunem că un absolvent de liceu, visează să ajungă medic. A terminat liceul, iată reușita care merită sărbătorită și își cumpără singur un cadou personalizat cu mesajul care să îl încurajeze să meargă pe drumul ales, dar mai ales să-i ofere încrederea în sine.

La fel de bine, cadoul poate însemna cărți din care își va culege informații utile în anii de facultate sau de ce nu, bilete la evenimente și seminarii din domeniul medicinii.

2. Că îți place să te apreciezi și să-ți menții stima de sine la cote crescute. Te bucuri de mici atenții pe care ți le faci pentru că e importantă starea ta.

Acest aspect nu are nicio legătură cu a demonstra că starea ta de bine nu este în mâinile altora. Sunt total diferite, este strict vorba despre tine, sentimentul plăcut pe care îl ai față de tine.

Îți poți face cadou o experiență relaxantă pe care să o repeți la un anumit timp. De exemplu, sesiuni de masaje săptămânale.

3. Îți cumperi cadouri pentru sine când te simți trist/ă pentru a schimba asta.

Este chiar recomandat să faci asta pentru că poate fi un colac de salvare. Abilitatea de a-ți da seama care îți este starea și de a-ți ridica moralul făcând lucrurile care îți aduc plăcere, este importantă în viața unui om.

În primul rând este important ca starea neplăcută să nu persiste în organism. Un om ar putea avea diferite probleme, chiar și de sănătate, dar o mică pasiune pe care o are îl poate ține la linia de plutire sau chiar scoate din acea stare. Să presupunem că îi place să facă sport sau că îi place să facă puzzle-uri.

Cumpărându-și obiecte destinate sportului în timpul liber sau un puzzle nou și relaxându-se astfel, va fi extrem de benefic pentru organism și recuperarea lui, atât în problemele emoționale cât și de sănătate.

Când ar putea fi nociv acest obicei?

Așa cum spuneam această acțiune poate spune despre tine și ceva negativ. Prin urmare, la polul opus sunt explicații precum:

4. Îți faci cadouri pentru sine în urma a ceea ce ai trăit în copilărie: nemulțumiri și frustrări adunate, iar acum încerci să compensezi sau să nu te mai simți inferior.

Acest gest este vizibil la cei care nu doar că își fac des cadouri, ba chiar și lucruri de care nu au neapărat nevoie și scumpe, dar simt și nevoia de a le prezenta mereu în grupul de prieteni.

Poți observa că aceștia își cumpără cadouri asemănătoare lucrurilor pe care le au și alții, poate puțin mai scumpe sau ediții mai noi, dar nu așteaptă niciodată aprecierile celorlalți.

Astfel de cadouri pentru sine sunt nocive chiar dacă par că ți-ar ridica moralul, cei din jur vor vedea asta la tine și în timp ai putea constata că te îndepărtează.

Acestea nu vor mai avea nicio importanță dacă tu nu mai ai cui să lauzi achizițiile tale iar asta, te va conduce spre stări mai negative decât cele pe care le-ai avut când le-ai cumpărat.

5. Îți faci cadouri fără niciun motiv și care nu joacă niciun rol. Pur simplu nu te poți abține. 

Dacă ai obiceiul să-ți cumperi lucruri fără niciun motiv, înseamnă că te afli la o extremă care în timp te va afecta.

Nu doar că te vor face să pierzi bani pe care ai putea să-i folosești productiv, asta indiferent cât de ușor îi câștigi, dar acest gest te va îndepărta tot mai mult de ei pentru că există o întreagă teorie a banilor și despre cum funcționează acest circuit al lor. 

Una este să îți cumperi ceva de care ai nevoie și pentru care ai depus un efort, muncă și să aduni banii sau că vrei să uiți o vreme de o situație care întristează și ieși în oraș la un film pentru a-ți muta gândul la altceva și alta este să cumperi ceva doar pentru că ai ieșit din casă și nu vrei să te întorci cu mâna goală sau mai rău, că nici măcar nu poți sta singur/ă în casă.

Pune bine în balanță lucrurile și află exact ce te determină să cumperi lucruri pentru tine, este bine să-ți faci cadouri pentru sine, dar nu este indicat să exagerezi.

Idei de cadouri pentru sine - bărbați vs. femei.

Cei de la MasterCard au realizat un studiu referitor la persoanele care își cumpără singure mici cadouri, spontane și au ajuns la concluzia că bărbații sunt mai predispuși la această acțiune decât femeile. 

Studiul a fost realizat cu peste 15.000 de persoane din 17 țări și a arătat că ambele sexe prețuiesc cadourile pentru sine.

18% dintre bărbați cumpără cadouri pentru sine mai frecvent de o dată pe lună decât femeile (17%).

Cadourile pe care bărbații și le cumpără sunt adesea mai scumpe decât ale femeilor. 24% dintre bărbaţi cheltuiesc pe recompense mai costisitoare, precum vacanţe, divertisment şi tehnologie, comparativ cu doar 13% dintre femei.

În cazul a 53% dintre respondenți, aceste mici cadouri pentru sine reprezintă obiecte de încălțăminte, vestimentare, anumite dulciuri sau prăjituri.

66% dintre femeile intervievate aleg să-și cumpere pantofi și genți în timp ce doar 40% dintre bărbați aleg astfel de cadouri.

38% dintre bărbați aleg un cadou reprezentând o masă în oraș și abia 23% dintre femei aleg acest cadou.

42% dintre respondenți spun că își fac adesea cadouri pentru sine în momente de anxietate.

Reprezentații MasterCard au explicat că în multe situații, după sărbătorile de Crăciun, luna ianuarie pare a fi ușor depresivă pentru multe persoane și că este o tendință specifică.

Astfel, mulți avem tendința de a ne cumpăra spontan, mici cadouri pentru sine cu scopul de a ne înveseli și asta nu se întâmplă doar după sărbători.

Poți face asta pe parcursul anului când simți indiferent că te încearcă emoții negative sau că vrei să sărbătorești o reușită.

Mai jos găsești câteva idei de cadouri pentru sine atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Idei de cadouri pentru bărbați.

După cum se poate observa, atât bărbații cât și femeile au un astfel de obicei, dar probabil ușor diferit ca acțiune în sine.

Iată câteva idei de cadouri pentru sine pe care bărbații și le pot face pentru un impact pozitiv:

  1. Dacă îți place la pescuit poți alege ca în weekend să să faci asta drept recompensă pentru săptămâna de muncă ce a trecut.
  2. Dacă sportul este ceea ce te relaxează și îți crește stima de sine îți poți face cadou un abonament la sala de fitness la care îți doreai să mergi.
  3. În cazul reușitelor profesionale îți poți face cadou o ieșire în oraș, poate cu partenera pentru a sărbători împreună sau alături de colegi.
  4. Pentru a te încuraja în activitatea profesională îți poți face cadou un set format dintr-un un pix și creion personalizate cu mesaj și un notebook personalizat. Acestea îți sunt utile și îți vor menține bine întipărit țelul pe care ți l-ai setat.
  5. De ziua ta poți să-ți faci și singur un cadou. Poate îți dorești de multă vreme să cumperi un laptop nou. Este puțin probabil ca un cadou ca acesta să-l primești de la prieteni sau colegii de muncă ori rudele apropiate fiind unul costisitor.

Idei de cadouri pentru sine în cazul unei femei.

Și femeile iubesc să-și cumpere cadouri, de la obiecte de machiaj, la genți, haine, sau momente de relaxare.

Acestea ar putea fi câteva idei cu ajutorul cărora să îți faci cadouri care să-ți cadă bine:

  1. Poți să alegi un sistem automatizat, un abonament prin care lunar îți este trimis un pachet cu câteva produse cosmetice adaptate preferințelor tale pe care să-l primești acasă sau la birou și pe care îl plătești lunar.
  2. Dacă îți este dor de vacanță, dar nu ai nicio șansă să pleci acum fă-ți cadou un mic tablou personalizat, de birou, în care să pui o poză reușită din vacanța preferată. Îți va aduce aminte de momente plăcute și zâmbetul pe buze.
  3. Dacă simți că ai muncit din greu toată săptămâna este un bun moment la final de săptămână să te relaxezi la un film, fie că mergi la cinema sau acasă și îți comanzi ceva de mâncat.
  4. Chiar dacă este ziua ta ori Crăciunul și știi că vei primi cadouri nu este greșit dacă vrei să-ți faci tu singură unul.
    Poate vrei să-ți cumperi parfumul dorit sau poate vrei să-ți cumperi rochița pe care vrei să o porți cu ocazia evenimentului.
  5. Dacă ai fost promovată la locul de muncă, meriți o cină la restaurantul tău preferat sau o după amiază la salon ori la Spa. 

Un moment din viața ta nu trebuie trecut cu vederea. Fie că ne referim la promovarea sesiunii de examene la facultate, la promovarea în cadrul jobului și până la recunoașterea față de compania pe care o conduci.

Toate reprezintă etape importante în ascensiunea ta așa că îți va face bine psihic și emoțional să le sărbătoreși chiar și printr-un cadou. La fel de important este și momentul tău de relaxare de care să te bucuri pentru că își va lăsa amprenta în performanțele tale pe orice plan. 

Tot ce trebuie este să înțelegi că deși aceste idei de cadouri pentru sine vin cu plus de emoție pozitivă în organism și vor avea, negreșit, efecte benefice, trebuie să-ți găsești echilibrul în achiziția lor.

Alegeți și tu cadouri care să-ți aducă zâmbetul pe buze de fiecare dată când le privești și să te ajute să-ți schimbi starea sau care să nu te lase să uiți ce ți-ai propus.

Înapoi la blog