Superstiții de Revelion - ghizbi.ro

Superstiții de Revelion

În orice colț al lumii, noaptea dintre ani este un moment special, cu o semnificație aparte, și este marcată de o serie de obiceiuri mai vechi sau mai noi. Și la noi, trecerea în noul an se numără printre cele mai vechi sărbători. Dincolo de artificiile și șampania cu care suntem obișnuiți, Revelionul este un eveniment de care sunt legate nenumărate obiceiuri și superstiții. De altfel, acestea dau și farmecul aparte specific acestei sărbători și sunt acceptate de majoritatea dintre noi, indiferent dacă suntem sau nu superstițioși.

În cele ce urmează vom prezenta un rezumat al celor mai cunoscute superstiții de Revelion, cu mențiunea că acestea pot să difere de la o regiune la alta a țării și uneori chiar de la persoană la persoană.

De ce e bine să fii gălăgios de Revelion

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce la 12 noaptea se aprind artificii, se bubuie petarde, se claxonează sau se apelează la orice mijloc pentru a face zgomot, află că tot acest vacarm își are originea într-o superstiție. Aceasta spune că în noaptea dintre ani trebuie să faci cât mai mult zgomot, ca să alungi spiritele rele care se sperie și fug, iar astfel vor sta departe de tine și în noul an. Cei care iau foarte în serios această superstiție obișnuiesc să-și pună și o căpățână de usturoi în buzunar, ca să fie siguri ca spiritele ele îi vor lăsa în pace. Mare grijă, însă, să nu cumva să strivești usturoiul în buzunar pentru că astfel, odată cu spiritele rele vei ține la distanță și restul invitaților!

Cine e bine să te viziteze în prima zi din an

O altă superstiție e legată de prima persoană care îți calcă pragul în prima zi din noul an, pentru că de acest lucru depinde dacă vei avea parte de noroc sau ghinion. Din păcate, șansele să ai ghinion sunt mai mari pentru că se spune că vizita unei persoane blonde sau roșcate este de rău augur, în timp ce doar persoanele brunete sunt aducătoare de noroc.

Oricum, puțini sunt cei care ar fi în stare să trântească ușa în nas unei blonde și unei roșcate, chiar și în prima zi din an…

Să nu duci gunoiul după Revelion

Dacă te-ai hotărât să dai o petrecere de Revelion la tine acasă, ar trebui să te obișnuiești cu ideea că a doua zi nu trebuie să scoți din casă nimic din ce ar trebui să arunci. Asta, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul…

Superstiția legată de acest aspect spune că nu trebuie să arunci nimic din casă nici în ultima zi din anul vechi, nici în prima zi din anul nou. Odată cu lucrurile aruncate se spune că arunci norocul, de aceea este bine să faci curățenia de Revelion cu câteva zile înainte, iar gunoiul de după petrecere să-l arunci cel mai devreme pe 2 ianuarie. Atunci când vei scăpa de el, cu siguranță te vei simți foarte norocos…

Oferă cadouri purtătoare de noroc

Se spune că dacă oferi daruri celor dragi la trecerea dintre ani, generozitatea ți se va întoarce înzecit în lunile ce urmează. Pentru a transforma această ocazie în una și mai specială, optează pentru un cadou personalizat de pe ghizbi.ro, precum un trofeu din plexiglas sau un set elegant de instrumente de scris gravate cu numele persoanei ce va primi darul și cu un mesaj plin de însemnătate.

Ce e bine să ai prin buzunare

Spuneam ceva mai devreme de cei care obișnuiesc să umble după ei cu o căpățână de usturoi să țină spiritele ele, dar pe lângă asta mai este bine să ai în buzunar și alte lucruri care să te ajute în noul an.

Astfel, după ce ți-ai aranjat pe tine costumul elegant și te-ai uitat de mai multe ori în oglindă, nu uita să îți strecori într-un buzunar câteva boabe de grâu, pentru că se spune că o să te ferească de foame în noul an. Alături de grâu, ia și câțiva bani la tine, pentru că altfel se zice să intri sărac în noul an și așa o să rămâi, cel puțin până la următorul Revelion.

Nu plăti nimic, în afară de datorii

Cu toate că trebuie să îți iei bani la tine de Revelion, îi iei cam degeaba, pentru că o altă superstiție spune că nu trebuie să faci cheltuieli în prima și în ultima zi din an. Prin urmare, trebuie să ai tot plătit în avans la petrecerea de Revelion, pentru că la primul cocktail cumpărat de la bar ți-ai distrus norocul pe tot anul următor.

Trebuie să ai însă grijă să îți plătești datoriile înainte de sfârșitul anului, pentru că dacă treci cu ele în noul an este semn rău, și nu mai scapi de creditori.

Rămâi treaz cu orice preț

Oricât de obosit ai fi, de la atâta dans sau de la șpriț, fă tot ce îți stă în putere să nu adormi. Indiferent că ațipești la masă sau că te duci frumos la culcare înainte să se lumineze de ziuă, nu este de bine, pentru că se spune că vei fi somnoros tot anul. Mai bine schimbă șprițul pe cafea, pune-ți scobitori la ochi ca Prâslea cel Voinic și rămâi treaz, ca să nu dormi tot anul.

Cu această mică enciclopedie de superstiții, sperăm că ți-am fost de ajutor ca să ai un an nou așa cum ni-l dorim și nouă. Nu uita totuși să porți și haine noi de Revelion, iar dacă o să ai și ceva cu roșu pe tine, cu atât mai bine, pentru că aceasta îți va aduce noroc!

Înapoi la blog