Ce cadou se oferă la pensionare? - ghizbi.ro

Ce cadou se oferă la pensionare?

Deși așteptat de mulți cu nerăbdare, momentul pensionării are o încărcătură emoțională deosebită și ajuns la acest prag, e posibil să-ți dorești să mai fi  întârziat câțiva ani. Pensionarea este evenimentul care marchează sfârșitul unei etape importante din viață, întinsă pe durata câtorva zeci de ani de muncă, urmată de perioada senectuții, în care toți ne dorim să pășim cât mai târziu. Așadar, sentimentele și trăirile unei persoane care iese la pensie sunt un amestec de bucurie și de regret, o tensiune care are efect asupra psihicului, oricât de bine te-ai fi pregătit să faci față.

La momentul respectiv, majoritatea oamenilor abordează pensionarea ca pe o eliberare de stresul cotidian cauzat de rutina de la locul de muncă și ca pe începutul unei perioade de libertate totală, la care visau cu ochii deschiși în scurtele pauze dintre două taskuri urgente. Schimbarea unui regim de viață cu care te-ai obișnuit vrând-nevrând atâția ani de zile aduce cu sine și melancolie, urmată de nevoia de-a face ceva ca să te simți util.

Prin urmare, trecerea la statutul de pensionar este un pas delicat, iar cel care ți-a fost coleg atât amar de vreme are nevoie de sprijinul și afecțiunea întregului colectiv, dar și ale familiei și prietenilor apropiați.

De ce este atât de important cadoul de pensionare?

În cele mai multe cazuri, colegii de birou nu stau să își pună această întrebare și acționează în virtutea inerției, considerând pur și simplu că „așa se face” sau „așa este frumos”. Dincolo de-a fi un simplu gest simbolic, cadoul oferit la pensionare trebuie să-l ajute pe cel care-l primește să treacă cu bine peste acest moment unic în viață și să facă mai ușoară despărțirea de foștii colegi.

Nu este ca un cadou de aniversare sau de Crăciun, pe care îl faci an de an și-ți poți permite ca măcar odată să fie unul neinspirat sau mai puțin potrivit. Pensionarea este o ocazie unică, ce necesită toată concentrarea pentru alegerea cadoului potrivit. Chiar și cadoul de nuntă poate fi făcut de mai multe ori, în situația în care căsnicia colegului tău nu a mers din prima, și chiar dacă acesta se poate căsători de mai multe ori, la pensie va ieși doar o singură dată.

Iată de ce n-ai voie sa dai greș cu un cadou de pensionare, iar alegerea acestuia trebuie să fie un lucru care să te preocupe, împreună cu toată echipa de la birou, cu câteva luni înainte de marele eveniment.

Cum trebuie să fie cadoul ideal

Un cadou de pensionare trebuie să aibă mai multe caracteristici care să-l recomande, cele mai importante fiind calitatea și utilitatea. Cu cât colectivul este mai numeros, cu atât mai mult se poate strânge o sumă de bani suficientă pentru achiziționarea unui obiect de calitate, chiar dacă prețul este unul destul de piperat. Poate fi vorba chiar de un obiect de lux, dat fiind faptul că este vorba despre un eveniment unic, iar darul trebuie să fie o încununare a zecilor de ani petrecuți în câmpul muncii, cu toate greutățile și satisfacțiile unei cariere atât de îndelungate.

Dincolo de calitate, cadoul trebuie să fie și util, pentru că altfel există riscul ca după euforia petrecerii, acesta să-și petreacă restul anilor abandonat într-o cutie undeva într-un colț al casei. Pentru aceasta, trebuie să-ți cunoști foarte bine colegul, să-i știi pasiunile, preocupările și preferințele. Dacă nu ești foarte sigur, apelează la colegii mai în vârstă, care sunt din aceeași generație cu viitorul pensionar și-l cunosc mai bine, sau cel puțin îți pot oferi idei despre ce și-ar putea dori o persoană ajunsă în această etapă vieții.

Nu în ultimul rând, este necesar ca darul făcut să transmită și un mesaj care să-i amintească de fiecare dată colegului pensionat de fosta gașcă de la birou.

Cele mai potrivite cadouri de pensionare

La alegerea cadoului trebuie ținut cont în primul rând de preferințele celui care urmează să-l primească, pentru a avea certitudinea că se va bucura din plin de el. În funcție de acest criteriu, iată câteva idei care să te inspire în alegerea cadoului potrivit:

  1. O plachetă personalizată - cadourile personalizate sunt potrivite pentru oricine, indiferent de ocazie. O plachetă din plexiglas gravată cu un mesaj plin de însemnătate și semnat de colegi îi va umple inima de bucurie persoanei care-l primește. Placheta va fi așezată la vedere, iar cel ce a primit-o se va gândi în fiecare zi la colectivul frumos și la momentele deosebite petrecute împreună. Pe lângă toate astea, optând pentru un obiect personalizat, îi veți arăta colegului sau colegei ce urmează să se pensioneze că o prețuiți și o apreciați, alegând un cadou realizat special pentru ea.
  2. Un tablou de colecție – dacă proaspătul pensionar este un iubitor de artă și un bun cunoscător în domeniu, un astfel de cadou îl va bucura cu siguranță, mai ales dacă știi că-l dorea de mai multă vreme dar nu și-l putea permite.
  3. Un ceas scump – în acest caz, ceasul trebuie să aparțină neapărat unui brand renumit și să nu fie un model ieftin. La prima vedere, poate părea un cadou banal, dar dacă ceasul va fi unul care se potrivește cu gusturile noului său proprietar, și eventual este și gravat, atunci cu siguranță că va fi apreciat.
  4. Un sejur într-o destinație exotică – puțini pensionari din România își permit să călătorească și să vadă lumea, așa cum fac cei de-o vârstă cu ei, din țările dezvoltate. De aceea un sejur într-o țară despre care știi că își dorea de multă vreme s-o viziteze reprezintă un cadou pentru care va fi întotdeauna recunoscător.

Indiferent de cadoul ales, aceste trebuie să vină neapărat la pachet cu o petrecere care poate fi organizată la birou sau într-un local special închiriat în acest sens. Recomandăm ca pregătirile să fie făcute în cel mai mare secret, iar petrecerea și cadoul să vină ca o surpriză, pentru ca efectul să fie maxim.

Înapoi la blog